Nekade lokal för kongress

Postat: 5 maj 2012 av Tystade röster i Belarus, Föreningsfrihet
Etiketter:, , , ,

Den belarusiska (vitryska) paraplyorganisationen Asambleja skulle ha sin arrangerat kongress idag. De hade avtalat med det tysk-belarusiska Internationella utbildningscentret IBB om att få hålla kongressen i deras lokaler. Men i förrgår fick de veta att den lokal de bokat plötsligt inte var tillgänglig. IBB hänvisade till en order från Minsks kommunstyrelse, vilken i sin tur vägrade att uppge något skäl till ordern.

– Att inte låta ett stort forum för det belarusiska civilsamhället gå av stapeln, visar återigen på hur myndigheterna i Belarus fortsätter att gå emot sitt eget samhälle. Det är uppenbart att detta är ett politiskt beslut, som inte tagits på kommunstyrelsen. Men vi tänker fortsätta att kämpa för vår rätt till att verka fritt, kommenterar Siarhej Matskevitj, ordförande för Asambleja.

Asambleja samlar cirka 300 oberoende demokratiska organisationer i Belarus. De senast åren har man vid tre tillfällen försökt få sin organisation registrerad och därmed godkänd av de belarusiska myndigheterna, dock utan framgång. Sedan 2011 är Asambleja i stället registrerad i Litauen.

Dagens kongress kunde aldrig genomföras. Nu satsar organisatörerna på att kunna genomföra den i juni i stället

Annonser
kommentarer
  1. […] bland annat att organisationen Asambleja – som samlar ungefär 300 oberoende organisationer – tvingats ställa in sin planerade kongress eftersom man i sista stund av myndigheterna blivit nekade att använda den lokal som man bokat för […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s