”Kontrollpromenad” i Moskva

Postat: 10 maj 2012 av Tystade röster i Mötesfrihet, Ryssland
Etiketter:, , , , , ,
 Борис Акунин

Den kände ryska författaren Boris Akunin har tagit initiativ till en aktion för mötesfrihet i Moskva. På söndag den 13 maj har han bjudit in en rad poeter, författare och journalister (bland andra Ljudmila Ulitskaja och Lev Rubinsjtein) att tillsammans med honom genomföra en ”kontrollpromenad” på Moskvas gator. ”Eftersom det i Moskva har visat sig vara förbjudet att promenera på stadens gator och torg” skriver Akunin på sin blogg, är syftet med aktionen ”att fastställa om moskvaborna har möjlighet att promenera fritt i sin egen stad eller om man behöver erhålla någon sorts speciellt tillstånd”.

Akunins manifestation är en reaktion på de senaste dagarnas omfattande och fredliga protester som förekommit i Moskva. Söndagens brutalt upplösta massdemonstration har bland annat följts av ”nattliga folkfester” på olika platser runt om i staden. Det har inte handlat om  några regelrätta protestmöten, sådana har tillstånd inte givits för, utan människor har samlats, sjungit och spelat, och uttryckt sina åsikter bara genom att vara där.

I måndags, när Putin återinstallerades som president, beskrevs Moskva som en i stort sett folktom stad. Människorättsorganisationen Memorial uppger att ca 500 personer greps, många av dem bara för att de bar det vita band som symboliserar motståndet mot Putin. Polisen uppger att ytterligare 317 deltagare i de ”nattliga folkfesterna” gripits under natten till onsdagen. Den dagen genomfördes så ytterligare demonstrationer och ikväll, torsdag, planeras ett möte till klockan 19.00.

Annonser
kommentarer
  1. […] mötesfriheten. Läs mer på våra tidigare blogginlägg på Tystade röster, bland annat här och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s