”Kontrollpromenaden” genomförd – protesterna i Moskva fortsätter

Postat: 14 maj 2012 av Tystade röster i Mötesfrihet, Ryssland
Etiketter:, , , ,

Tusentals människor mötte upp igår och deltog i den ”kontrollpromenad” som Boris Akunin med flera ryska författare bjudit in till i Moskva. Uppgifterna om antalet deltagare varierar men över 10.000 verkar de flesta utom myndigheterna vara överens om. Inget demonstrationstillstånd hade sökts, eftersom promenaden enligt arrangörerna inte var någon demonstration, utan enbart en promenad för att kontrollera om det fortfarande är tillåtet att promenera i Moskva. Bakgrunden är de omfattande och brutalt nedslagna protester som genomsyrat Moskva den senaste veckan. Promenaden gick lugnt och fredligt till, utan plakat eller slagord, trots att det var så många deltagare att delar av bilvägen också togs i anspråk. Polisen höll en låg profil och ingen arresterades.

Efter promenaden fortsatte många av deltagarna till ”Tjistyje Prudy”, den park som sedan en vecka tillbaka blivit centrum för protesterna mot valfusket. Här har upprättats ett läger med intentionen att efterlikna den proteströrelse som fick den ukrainska regeringen på fall under den orangea revolutionen. Lägret har också fått benämningen ”Occupy Abaj”, efter den kazakiske poeten Abaj Kunanbajev som står staty i parken och i likhet med den amerikanska Occupy Wallstreet-rörelsen. Just nu sprids rykten om att lägret är på väg att upplösas av polisen, deltagarna har under dagen blivit tillsagda att samla ihop sina tillhörigheter. Vi får se hur det hela avlöper.

Gårdagens kontrollpromenad kan i alla fall sägas ha avlöpt mycket väl för alla inblandade, både den ryska staten som respekterade mötesfriheten och för det ryska folket som protesterar mot valfusket. En av de arrangerande författarna meddelade också att ”deltagarna genom sin promenad hade upprätthållit lagen och återerövrat den rätt till mötesfrihet som finns fastslagen i grundlagen”.

Fler foton från promenaden kan du se här.

Annonser
kommentarer
  1. […] ”Kontrollpromenaden” genomförd – protesterna i Moskva fortsätter Sidor […]

  2. […] Mötesfriheten begränsas alltmer i Ryssland. En ny lag innebär att deltagande i demonstrationer och möten som inte godkänts av myndigheterna kan leda till skyhöga bötesbelopp. Men den ryska demokratirörelsen ger inte upp och är alltjämt full av kreativa idéer. Häromveckan arrangerades en ”kontrollpromenad” på initiativ av några av landets främsta författare, där tusentals Moskvabor helt enkelt promenerade genom staden och på det sättet gjorde en markering mot den inskränkta mötesfriheten. Läs mer på våra tidigare blogginlägg på Tystade röster, bland annat här och här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s