https://i2.wp.com/fokusvitryssland.se/wp-content/uploads/2012/05/androsenka.jpg I går rapporterade Fokus Vitryssland att de belarusiska (vitryska)  myndigheterna har gett avslag på tre ansökningar om demonstrationstillstånd från den belarusiska HBT-rörelsen.

Det handlar om små manifestationer på upp till tio personer och anledningarna till avslagen är rena efterhandskonstruktioner, fast i förväg då. En av aktionerna har till exempel inte beviljats tillstånd eftersom man ska plantera om några rabatter på torget där den skulle äga rum. Torget är gigantiskt och rymmer tusentals personer. Och tänk så typiskt att trädgårdsförvaltningen skulle vara på torget just den dagen!

Exemplen är som tagna ur en skolbok över hur auktoritära regimer försöker inskränka mötesfriheten genom att ge sken av att tillämpa landets lagar, eller åtminstone som tagna ur Östgruppens rapport om civilsamhällets utsatthet. Där ges otaliga liknande exempel på hur auktoritära stater har stiftat lagar som ger sken av att mötesfriheten respekteras i landet. Men när det kommer till kritan finns alltid några undanflyker, svepskäl eller andra händelser som gör att tillstånd för möten inte kan beviljas, eller att mötena måste upplösas, eller att… Listan på de olika taktiker som används kan göras lång.

Ledaren för webb-portalen Gay Belarus, Siarhej Androsenka, säger också i en kommentar att:

”Homofobi är något som förenar oppositionen och regimen. Den förra uppmanar till våld och diskriminering mot HBT-personer, den senare förbjuder all verksamhet som HBT-rörelsen försöker genomföra”.

Här slår han huvudet på en annan spik, för lagar som inskränker mötesfriheten tillämpas mycket selektivt. Värst utsatta är de organisationer och människor som arbetar med politiskt känsliga frågor, som människorättsorganisationer. Och allra värst utsatta är de som arbetar med att försvara sexuella eller reproduktiva rättigheter, som HBT-rörelsen i Belarus gör.

Dylika taktiker att inskränka mötesfriheten i är mycket effektiva. Dessutom är de i de allra flesta fall helt ointressanta för medierna att rapportera vidare om, vilket gör att de inte medför någon negativ uppmärksamhet för regimen i fråga. Ett perfekt resultat i regimens ögon med andra ord. Ingen kritik varken inom eller utom landet kommer ut. Och det är just vad den eftersträvar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s