Ny lag hotar mötesfriheten

Postat: 23 maj 2012 av Tystade röster i Mötesfrihet, Ryssland
Etiketter:, , ,

Det lagförslag som dök upp i det ryska parlamentet, Duman, förra veckan antogs igår i en förstagångsbeslut, av totalt tre. Andragångsbeslutet väntas troligen redan denna vecka. Lagen föreslår mycket kraftigt höjda böter för deltagande i och arrangerande av offentliga möten. Förslaget är en direkt reaktion på de senaste veckornas massiva protester som blommat upp i Moskva sedan Putin installerades som president. Och en mycket snabb sådan.

Motionen innehåller också förslag om att myndigheterna ska få rätt att utse särskilda platser för offentliga möten, och att de ska få rätt att fastslå ett minimiavstånd mellan ”ensamdemonstranter”. De enda manifestationer som idag är lagliga i Ryssland utan tillstånd är manifestationer som utgörs av en enda person. Att kräva att tillstånd måste ges för att genomföra ett offentligt möte bryter redan nu mot mötesfriheten. Att anvisa särskilda platser för möten är att gå ytterligare ett steg i inskränkningen av denna grundläggande mänskliga rättighet.

Att stifta dylika lagar är ett utbrett och välanvänt sätt att motverka mötesfriheten världen över. Genom att försvåra genomförandet av möten eller skrämma folk till tystnad, i detta fall genom höga böter, försöker myndigheterna att förhindra mötena redan innan de genomförs. På så sätt undviker man de otrevliga scener där demonstrationer upplöses brutalt av polisen. Sådana nyheter är inte de ryska myndigheterna heller intresserade av att sprida. Bättre då att tysta de kritiska rösterna i förväg, utan att det märks. Av den anledningen tjänar dylika lagförslag stor – negativ – uppmärksamhet. Lika stor som de nedslagna demonstrationerna får.  Så att de stoppas redan innan de kommer till användning.

Annonser
kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s