Böter för information om demonstrationer via sociala medier?

Postat: 2 juni 2012 av Tystade röster i Mötesfrihet, Ryssland
Etiketter:, ,

Den nya lagen om lagbrott vid offentliga möten som vi skrivit om tidigare här på Tystade röster har nu fått lite ändrings- och tilläggsförslag. Förstagångsbeslutet är redan taget, och på tisdag den 5 juni väntas andragångsbeslutet. Det högsta bötesbeloppet som förut föreslogs till 1,5 miljon rubler har nu sänkts till 1 miljon (ca 240 000 kr). Kanske har motionärerna tagit till sig lite av kritiken?

Dock har nya anledningar till att ge böter också införts. Till exempel kommer om förslaget går igenom böter utdömas om antalet deltagare i en demonstration är fler än vad som getts tillstånd för (äntligen en anledning för myndigheterna att sluta upp med att ange långt färre deltagare än oberoende medier och arrangörer…). Vidare kan man få böter om framkomligheten för fotgängare eller fordon har störts (inget godtycke här inte!) eller om fler poliser har tillkallats.

Mest upprörande av de nya tilläggen är dock att också de som spridit information om mötet i förväg, via till exempel Internet, kan dömas till böter på upp till 300 000 rubler (ca 70 000 kr). Man kan lätt föreställa sig vilken avskräckande effekt en sådan lag kommer att få på det ryska civila samhället. I går kväll arrangerades en offentlig diskussion om det nya lagförslaget på Zacharovcentret i Moskva.

 

Annonser
kommentarer
  1. […] var det högsta sedan protestvågen drog igång i samband med parlamentsvalen i höstas. Trots den nya lag som drivits igenom i duman och som Putin skrev under häromdagen. Lagen hotar informationsspridare, […]

  2. […] var det högsta sedan protestvågen drog igång i samband med parlamentsvalen i höstas. Trots den nya lag som drivits igenom i duman och som Putin skrev under häromdagen. Lagen hotar informationsspridare, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s