Katt och råtta i Belarus

Postat: 2 juni 2012 av Tystade röster i Belarus, Mötesfrihet
Etiketter:, , , ,

Situationen i Belarus (Vitryssland) liknar ibland en katt och råtta-lek. När traditionella demonstrationer slås ned med våld och sedan i praktiken förbjuds helt och hållet, letar demokratirörelsen raskt rätt på nya möjligheter att kanalisera sitt engagemang och framföra sitt budskap. Så blir även dessa förbjudna. Förra sommaren såg vi flera exempel på detta, då man först förbjöd människor att klappa händerna och sedan till och med att stå stilla och idka ”organiserad overksamhet”.

Nu upprepas mönstret på nytt. Regimen föreslår förändringar av ”Lagen om riksomfattande och lokala samrådsmöten”, vilket kommer att innebära ytterligare inskränkningar i mötesfriheten. Lagändringen är ett uppenbart svar på ett kreativt initiativ under hösten 2011, då oppositionella lyckades samla stora skaror till protestmöten, helt i enlighet med lagen.

Bland de konkreta förändringarna märks att man inte längre får utnyttja dylika möten till att diskutera ekonomisk politik eller ifrågasätta presidentens maktposition. Läs mer i ett färskt inlägg på  Fokus Vitryssland. Ännu mer på samma tema finns att läsa på Belarusbloggen.

Annonser
kommentarer
  1. […] som i fallet med gosedjuren handlar det om att – med en skämtsam touch – kringgå de restriktiva lagar som nästan omöjliggör offentliga demonstrationer. Den gången sattes gosedjurens husse i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s