Acting up: Russia’s Civil Society

Postat: 16 juni 2012 av Tystade röster i Det civila samhället, Föreningsfrihet, Ryssland
Etiketter:, , , , , ,

I december 2011 publicerade Human Rights Watch en mycket fin exposé över det ryska civila samhället under namnet ”Acting up: A Portrait of Russian Civil Society”. En titt på de små korta videoklipp som hör till projektet rekommenderas varmt. Trots de till synes ibland helt oöverstigliga problem som hela det civila samhället i Ryssland står inför andas hela projektet optimism och framtidstro.

Jämfört med hur situationen såg ut under Sovjetunionens dagar för bara lite mer än tjugo år sedan, har förstås dagens Ryssland ett blomstrande civilt samhälle. Human Rights Watch vill med ”Acting up”  berätta om en livskraftig och engagerad del av det ryska samhället som så sällan visas upp. Samtidigt berör Acting up många av de ofantliga problem som civilsamhället också står inför. Inom projektet intervjuas allt från några av Rysslands mest framstående människorättsförsvarare som ordföranden för Moskvas Helsingforsgrupp Ljudmila Aleksejeva till unga och nya aktivister som arrangerat absurda manifestationer i Novosibirsk. Man kan inte annat än bli imponerad över dessa modiga människor. Det finns hopp.

I en av intervjuerna säger Jelena Panfilova: ”Det är omöjligt att hindra människor att skilja rätt från fel och därför kommer det att existera ett civilt samhälle i Ryssland förr eller senare, ett normalt civilt samhälle. Jag skulle föredra förr förstås… det kan inträffa senare, men slutet på historien kommer definitivt att bli optimistiskt.”

I en annan uttrycker sig miljöaktivisten Suren Gazarjan så här: ”Om vi kan stoppa bygget [av motorvägen genom Chimkiskogen] kommer det att ge hopp åt tusentals, bokstavligen tusentals, frivilligorganisationer över hela Ryssland. Människor kommer att tro på att det går att förändra saker.”

Här är några av videoklippen.

Ljudmila Aleksejeva från Moskvas Helsingforsgrupp:
Artiom Loskutov, artist från Novosibirsk, och Julia Basjinova, aktivist från Moskva:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s