Ingen mötesfrihet i Moskva

Postat: 3 september 2012 av Tystade röster i Mötesfrihet, Ryssland
Etiketter:, , ,

20 sekunder tog det innan polisen gripit mannen som försökte hålla upp en banderoll med siffran ”31” – samma paragraf som garanterar mötesfrihet i Rysslands grundlag. Foto: Radio Svoboda.

Sedan 2009 har det regelbundet hållits manifestationer för mötesfrihet i Ryssland. Mötesfriheten garanteras i paragraf 31 i den ryska grundlagen och manifestationerna har symboliskt hållits den 31 varje månad med så många dagar. I fredags den 31 augusti var det åter dags. I Moskva har tillstånd sökts för att genomföra en manifestation på ett och samma torg i staden, så också denna gång – som  så många gånger förr fick organisatörerna avslag. Den här gången hann manifestationen överhuvudtaget inte komma igång, flera av organisatörerna greps så fort de visade sig på torget. Totalt anhölls ett trettiotal personer, samtliga är nu släppta. Poliserna uppgavs vara betydligt fler än antalet demonstranter men ingripandet inte så brutalt som vid flera tidigare tillfällen. Efter den förra demonstrationen den 31 juli dömdes ledarna till höga böter på 12 000 respektive 15 000 rubel (ca 2 700 och 3 400 kr) enligt den nya lag som antogs i början av sommaren.

Strategi 31-rörelsen splittrades 2011 då människorättsorganisationer som ryska Helsingforskommittén och Memorial drog sig ur och arrangerade en egen manifestation. Arrangörerna hade då beviljats ett demonstrationstillstånd men inte för så många deltagare som man hade önskat. De ursprungliga arrangörerna, med Nationalbolsjevikernas Eduard Limonov i spetsen, har därefter fortsatt med 31-manifestationerna själva, dock i betydligt mindre skala. Här kan du läsa mer om Strategi 31-rörelsen (på ryska).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s