Polisen hotar potentiella demonstranter i Belarus

Postat: 18 september 2012 av Tystade röster i Belarus, Mötesfrihet
Etiketter:, ,

Även om söndagens parlamentsval i Belarus (Vitryssland) inte väcker lika stort engagemang som presidentvalen brukar göra, så är det tydligt att regimen höjt sin beredskap att slå ner protestyttringar.

I staden Pinsk har man till och med gått ut med en aktiv varning till invånarna. I ett särskilt uttalande – publicerat i stadens lokaltidning – informerar man om vilka åtgärder polisen kommer att vidta mot dem som bryter mot den allmänna ordningen genom att demonstrera utan tillstånd. Man räknar också upp vilka straff som de aktuella förseelserna kan leda till.

Svordom på allmän plats kan till exempel leda till 15 dagars fängelse, ohörsamhet mot ordningsmakten likaså. Det här är två exempel på brottsanklagelser som ofta används mot regimkritiker, med de ingripande poliserna som enda vittnen i efterföljande domstolsförhandlingar.

Om demonstrationen leder till skadegörelse eller annan ekonomisk skada kan påföljden bli betydligt strängare, i värsta fall flera års fängelse. Intressant i sammanhanget är att kostnaderna för polisinsatsen i så fall räknas in i den ekonomiska skadan, ett nytt moment som fördes in i lagen hösten 2011. Människorättsförsvarare har uttryckt farhågor för hur detta moment kommer att användas av myndigheterna. I princip kan polisen kommendera ut en oproportionerligt stor polisstyrka för att slå ner en liten protestyttring och sedan straffa demonstranterna hårt med hänvisning till den aktuella lagen.

Till saken hör förstås också att ansökningar om att få genomföra regimkritiska demonstrationer så gott som aldrig beviljas i Belarus.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s