USAID stoppas i Ryssland

Postat: 21 september 2012 av Tystade röster i Det civila samhället, Föreningsfrihet, Ryssland
Etiketter:, , , , ,

Ännu ett steg mot försämrade villkor för det ryska oberoende civila samhället togs i veckan. Ryska UD meddelade då att det amerikanska biståndsorganet USAID inte längre är välkommet i landet, detta eftersom man ”genom sina bidrag lägger sig i landets inre angelägenheter”. USAID ska vara ute ur Ryssland redan till den 1 oktober.

Med rätta framkallar detta stora protester hos det oberoende ryska civila samhället. USAID har stött olika ryska organisationer i mer än 20 år. Många av projekten är okontroversiella sociala program, som exempelvis stöd till handikapporganisationer. Det som anses ha stuckit de ryska myndigheterna mest i ögonen är det omfattande ekonomiska stödet till valobservatörsorganisationen Golos. Golos har länge kartlagt det omfattande valfusk som förekommer i Ryssland. Men också till exempel Moskvas Helsingforsgrupp och Memorial har fått stöd från USAID för sitt arbete att på olika sätt stödja de mänskliga rättigheterna. På Memorial uppger man att ungefär halva deras budget för arbetet med mänskliga rättigheter i Norra Kaukasus kommer från USAID.

Det är svårt att se detta steg från den ryska regimen på annat sätt än att man ytterligare vill tysta de kritiska rösterna. Detta är bara en länk i raden av en lång kedja av olika åtgärder man tagit till på senaste tiden, som lagen om ”utländska agenter”, höjda böter vid demonstrationer, censur av Internet etc. Även om det säkert finns fler anledningar till att Ryssland stänger ute just det statliga amerikanska stödet, som de försämrade bilaterala relationerna mellan länderna till exempel.

Övriga icke statliga amerikanska biståndsgivare finns (än så länge) kvar i Ryssland, som National Endowment for Democracy och Open Society Institute. Dessa kan Ryssland förstås också förklara oönskade i landet, men det kräver en lagändring, vilket inte portförbjudandet av USAID gör. Går den ryska regimen så långt har man tagit ännu ett steg närmre hur situationen ser ut i grannlandet Belarus (Vitryssland).

Läs gärna också Izgnanie USAID: prodolzjenie sledujet (ryska) i tidskriften Forbes eller Kalle Kniiviläs text Utländska agenter får skulden för protester (svenska).

Annonser
kommentarer
 1. Varför behövs det en lagändring för att kasta ut de andra biståndsorganisationerna men inte USAID?

  Förresten intressant att USAID tydligen gett stöd till maktpartiet Enade Ryssland. 🙂

  http://www.state.gov/r/pa/prs/dpb/2012/09/197999.htm#RUSSIA
  http://b-nemtsov.livejournal.com/156292.html

 2. Tystade röster skriver:

  USAID bedriver bilateralt statligt bistånd som, om jag förstått allt rätt, regleras av diplomatiska regler (Wienkonventionen) och bara upprätthålls om båda parter är överens om att det ska bedrivas. Vill en av parterna dra sig ur, vilket Ryssland vill, blir det inget av.

  Icke statliga bilaterala bidragsgivare regleras inte av det diplomatiska regelverket. De kan förstås också förbjudas, men inte bara för att Ryssland säger ”nej tack” utan där måste civilrättsliga lagändringar till.

  Se en bra redogörelse för detta av Agoras ordförande Pavel Tjikov http://hro.org/node/14712

  /Sofia

 3. Tystade röster skriver:

  Ja, intressant med Enade Ryssland! Men det tycker de visst inte själva… http://ria.ru/politics/20120921/755636784.htm ochl http://ria.ru/politics/20120921/755793844.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s