Ryska organisationer till motangrepp

Postat: 4 oktober 2012 av Tystade röster i Föreningsfrihet, Ryssland
Etiketter:, , , , , ,

Rysslands samlade människorättsrörelse går till gemensamt motangrepp mot den nya ”agentlagen”. Rysslands människorättsråd, där de största människorättsorganisationerna i landet ingår, har i ett gemensamt uttalande meddelat att de inte ämnar registrera sina organisationer som ”utländska agenter”, så som den nya lagen föreskriver. Enligt lagen, som träder i kraft den 21 november, ska de ryska organisationer som får finansiellt stöd från utlandet och som sysslar med opinionsbildning i syfte att påverka myndigheter eller allmänhet offentligt registrera sig som ”utländska agenter”.

Människorättsrådet menar att lagen som sådan strider mot konstitutionen och är rättsstridig till hela sin karaktär. Att den ger utrymme för ett stort godtycke och därmed riskerar att drabba de organisationer som staten inte tycker om, de som är obekväma, de som kritiserar. Precis så som lagarna använts hittills. Lagen drabbar just de organisationer som inte har någon möjlighet att få stöd för sin verksamhet varken från den ryska staten eller från företag i landet (eftersom dessa inte vill riskera att stöta sig med regimen). Att de inte har den möjligheten beror på att staten inte tycker om deras verksamhet. Därför att dessa organisationer arbetar för den ryska allmänhetens intressen, för att de mänskliga rättigheterna ska respekteras av staten.

I uttalandet understryker människorättsrådet starkt att de aldrig har låtit sig styras av utländska intressen, att de enbart tar emot finansiering för sin verksamhet men i övrigt utför de arbete som de själva har bestämt att de vill göra. De påpekar att den ryska lagstiftningen redan idag ålägger dem att fullkomligt transaparent redovisa exakt vad de sysslar med och hur de finansierar sin verksamhet.

Att därför tvinga dem att utge sig själva för att vara ”utländska agenter” vore därför både lögnaktigt och är rättstridigt. De kan inte se det nya lagförslaget som något annat än ett sätt att försöka diskreditera dem som organisationer inför den ryska allmänheten. Ett sätt att aktivt motarbeta deras verksamhet.

Hela uttalandet kan du läsa här (på ryska). Det är en god sammanfattning av hur den ryska människorättsrörelsen uppfattar situationen.

Alla organisationer i Ryssland har ännu inte bestämt hur de ska förhålla sig till den nya lagen. Det är ett svårt val. Vägrar du att registrera dig som utländsk agent riskerar du böter och i värsta fall fängelse, och i förlängningen en lamslagen organisation som inte har möjlighet att utföra sitt arbete. Registrerar du dig riskerar du att förlora all trovärdighet hos de beslutsfattare du vill påverka och den allmänhet du vill hjälpa, och i förlängningen en lamslagen organisation som inte har möjlighet att utföra sitt arbete.

Ljudmila Aleksejeva, nestorn inom den ryska människorättsrörelsen och ordförande i Moskvas Helsingforsgrupp, skriver bra om detta i ett uttalande på Echo Moskvy. Hon har förståelse för dem som tvekar, men uppmanar alla att göra som hon själv – vägra registrering.

Man kan inte annat än hysa djup respekt för alla som på ett eller annat sätt arbetar för mänskliga rättigheter i Ryssland idag.

Annonser
kommentarer
  1. […] det civila samhället som vi skrivit om tidigare här på Tystade röster, bland annat “agentlagen” och “spionlagen“. Den sistnämnda är ännu inte slutgiltigt antagen, men allt […]

  2. […] är förstås den starkt kritiserade nya lag som gör gällande att ideella organisationer som sysslar  med ”politisk verksamhet” […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s