Ny ”spionlag” på väg att antas i Ryssland

Postat: 5 oktober 2012 av Tystade röster i Det civila samhället, Föreningsfrihet, Ryssland
Etiketter:, , , , , , , ,

Den ryska regimen fortsätter att jobba hårt för att försvåra villkoren för sitt redan mycket hårt ansatta civila samhälle. Sedan  i våras har de nya hindren duggat tätt, med nya lagar om massmöten, förtal, internetcensur och inte minst den omtalade nya ryska ”agentlagen”. Den sistnämnda tvingar ryska organisationer som får finansiellt stöd från utlandet att registrera sig som ”utländska agenter” något de starkt ifrågasätter. Ett av de senare tillskotten är ännu ett nytt förslag om lagändring som antogs av det ryska parlamentet, Duman, i en första omgång nu i slutet av september. Lagförslaget är initierat av den ryska säkerhetstjänsten FSB och syftar till att vidga begreppet förräderi till att ”förse en utländsk stat eller en internationell organisation med finansiell, teknisk, rådgivande eller annan assistans … riktad mot Rysslands säkerhet, inklusive dess konstitutionella ordning, suveränitet och territoriella integritet”. Brottet ska kunna ge upp till 20 års fängelse.

Lagen är vagt utformad och som gjord för godtycke, något som ryska myndigheter redan nu är kända för att utnyttja friskt när det ges möjlighet. Det ryska civilsamhället befarar att denna lag kommer att användas selektivt och drabba just de personer, organisationer eller journalister som uttrycker kritiska åsikter om makthavarna. Följer man debatten i Ryssland är det många röster som jämför med Sovjettiden och järnridån. Och att konstatera att Ryssland nu tar ytterligare ett steg närmare utvecklingen i grannlandet Belarus (Vitryssland) är inte svårt att se. Där är stora delar av det oberoende civila samhället tvunget att verka underjordiskt då landets lagar inte ger dem annan möjlighet.

Intressant i sammanhanget är att exakt samma lagförslag tydligen lades fram för ca fyra år sedan i Duman, men då diskuterades det vilt och stoppades sedermera av dåvarande president Medvedev. Den här gången antogs det enhälligt. Den ska passera ytterligare flera instanser och slutgiltligen godkännas också av Putin, något som få verkar tvivla på ska inträffa.

Utvecklingen i Ryssland för det oberoende civila samhället är skrämmande och borde omedelbart föranleda omvärlden, inklusive Sverige, att intensifiera sitt stöd till detsamma.

Annonser
kommentarer
  1. […] Ny “spionlag” på väg att antas i Ryssland […]

  2. […] i kraft – den som rejält breddar begreppet landsförräderi och som vi skrivit tidigare om här på Tystade röster. Den togs första gången upp till behandling i ryska parlamentet (Duman) i slutet av september och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s