Otäcka hot mot människorättsförsvarare

Postat: 5 oktober 2012 av Tystade röster i Det civila samhället, Föreningsfrihet, Ryssland
Etiketter:, , , , , , ,

En av Rysslands mest prominenta människorättsförsvarare, Tanja Loksjina på Human Rights Watch, utsattes i slutet av september för ett flertal hot. Hoten riktades mot henne och det ofödda barn hon bär och skickades via sms. Meddelanden innehöll uppgifter som var kända av så få personer att Human Rights Watch menar att de måste ha inhämtats via avlyssning och att därför säkerhetstjänsten eller polisen troligen varit inblandad.

I Ryssland har de facto flera människorättsförsvarare, journalister och advokater mördats, hotats och utsatts för övergrepp under senare år, bland andra Natalia Estemirova, Anna Politkovskaja, Stanislav Markelov och Sadulajeva och Maksjarip Ausjev. Värst utsatta har de personer som arbetar med mänskliga rättigheter i Norra Kaukasus särskilt Tjetjenien varit.

Tanja Loksjina arbtar sedan 2008 för Human Rights Watch i Moskva och har tidigare bland annat varit på Moskvas Helsingforsgrupp. Hon är en av de främsta experterna på människorättsfrågor i just Norra Kaukasus. Hoten mot henne känns därför ytterst reella.

Human Rights Watch menar att hoten givetvis är ämnade att stoppa deras verksamhet i Ryssland, men att så självklart inte kommer att bli fallet. De kommer i stället att stärka den. Nedan kan du se ett uttalande från Kenneth Roth, chef för Human Rights Watch:

Östgruppen skrev ett öppet brev till statsminister Fredrik Reinfeldt inför dennes möte med Vladimir Putin förra året som tar upp just detta problem. Vi publicerade samtidigt också en debattartikel tillsammans med bland andra Tanja Loksjina under rubriken ”Förhindra övergreppen i Tjetjenien”. Vi är nu djupt oroade över Tanjas egen säkerhet.

Ekot har idag också rapporterat om händelsen, där du kan höra delar av en intervju med henne.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s