Effektivt människorättsarbete straffat med förbud i Belarus

Postat: 10 oktober 2012 av Tystade röster i Belarus, Det civila samhället, Föreningsfrihet
Etiketter:, , , , ,
Андрей Бондаренко

Andrej Bandarenka

Att föreningsfriheten är mycket inskränkt i Belarus (Vitryssland) fick vi ett nytt bevis på igår när människorättsorganisationen Pljatforma stängdes av de belarusiska myndigheterna. De formella grunderna för beslutet var lika absurda som de brukar vara, bland annat ansågs en adress i sidhuvudet på organisationens dokument vara missvisande…

Pljatforma grundades av Andrej Bandarenka för ett drygt år sedan. Bandarenka hade då suttit fängslad i knappt två år, dömd för ekonomisk brottslighet. För ovanlighetens skull kom dock Minsks lokala domstol vid en ny prövning fram till att han hade blivit oskyldigt dömd, varför han släpptes ur fängelset, helt friad från de tidigare anklagelserna.

Bandarenka fick under fängelsevistelsen personliga erfarenheter av hur illa de frihetsberövade behandlas i belarusiska fängelser, och Pljatforma har därför kommit att fokusera på just dessa personers rättigheter. I augusti 2011 bjöd man in till en presskonferens där en tidigare intern berättade om den utbredda misshandeln av fångar på den straffkoloni i Vitsebsk-området där han suttit fängslad.

I februari i år lanserade Pljatforma ett nytt projekt med syfte att kontrollera hur de mänskliga rättigheterna respekterades på fånganstalter i Belarus, och några månader senare slog man larm om de många dödsfall som inträffat bland fångar i landet. En annan fråga som engagerat Pljatforma på senare tid är avslöjandet att djurfoder blandats i fångarnas mat i ett fängelse i Belarus.

Mönstret upprepar sig alltså: När aktiva människorättsförsvarare uppvisar effektivitet i sitt arbete slår regimen till och försöker tysta dem. Organisationen Pljatforma är det senaste i en lång rad av exempel på detta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s