Provokation mot människorättshus

Postat: 15 mars 2013 av Tystade röster i Föreningsfrihet, Ryssland
Etiketter:, , , , ,

Idag pågår en manifestation utanför människorättshuset i Voronezj, Ryssland. Organisatörerna försöker misskreditera människorättsorganisationerna där och anspelar bland annat på att de får finansiering från utlandet.

Manifestationen är tydligt sammankopplad med de nya lagar som antogs i höstas i Ryssland som bland annat vill stämpla organisationer som får finansiering från utlandet som ”utländska agenter”. Oberoende ryska organisationer är idag mycket hårt utsatta. De har ytterst få inhemska finansieringsmöjligheter och är satta under mycket stark press av myndigheterna. Dagens demonstration är bara en del i det ledet. Tidigare har pro-statliga organisationer arrangerat liknande aktioner utanför bland annat Transparency International och Moskvas Helsingforsgrupp. Manifestationen har fått tillstånd av myndigheterna.

voronezh_dom_prav

Texten på banderollerna lyder i ungefärlig översättning: ”MPG – er chef är USA:s utrikesdepartement”, ”MHG – MPG – HBT” (MHG: Moskvas Helsingforsgrupp, MPG: Ungdomens Människorättsgrupp).

MPG är en lokalavdelning till Youth Human Rights Movement, en av Östgruppens samarbetsorganisationer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s