Skärpta straff för extremism

Postat: 28 januari 2014 av Östgruppen i Det civila samhället, Ryssland

800px-Legal_Codex_Upates_(7282382112)I ryssland har duman röstat för en skärpning av den redan existerande ”extremismlagen” (artiklarna 280 och 282). Revideringen innebär att det blir en höjning från 3 till 4 år i fängelse för att offentligt uppmana till extremism och från 2 till 4 år för hets till hat och fiendeskap. Även bötesbeloppen höjs till ett maxbelopp på 500 000 rubler, ung 100 000 svenska kronor.

Lagen om extremism antogs år 2002 och har sedan dess blivit mycket hårt kritiserad för att inte tydligt definera vad som menas med extremism och därför kunna användas extremt godtyckligt. Många människorättsaktivister har kritiserat lagen just för att den hellre verkar ha använts mot oppositionella än för att bekämpa främlingsfientlighet.

Den mest kända rättegången i ett extremismärende enligt ovanstående paragrafer får nog sägas vara den fällande domen mot utställningen ”Förbjuden konst 2006”. Utställningen som ägde rum på Sacharovmuseet fick stor uppmärksamhet även utanför Ryssland och togs i försvar av många människorättsaktivister. De två kuratorerna dömdes ändå för att ha uppviglat till religiöst hat med sammanlagda böter på 350 000 rubler.

Nyligen försökte också partiet Jablokos ordförande Sergej Mitrochin att stämma Krasnodars guvernör Aleksander Tkatjev för extremism efter ett kritiserat uttalande i augusti 2012 där han sa att han avsåg inrätta en kossackstyrka i Krasnodar i syfte att ställa ordningen tillrätta då det i nuläget fanns för mycket kaukasier i Krasnodar. En privat poliskår som skulle alltså kolla upp folk på gatan med kaukasiskt ursprung och vidta åtgärder om de  befann sig i Krasnodar ”illegalt”. Det fallet kommer dock inte att prövas i domstol, meddelade  åklagaren igår.

En annat fall som varit föremål för prövning av extremismbrott (dock inte under artikel 280/282 utan artikel 13 ”om bekämpning av extremismaktivitetet” som stipulerar förbud av extremistiska material ) och som ligger oss i Östgruppen nära, är boken ”Internationell tribunal för Tjetjenien” som åklagaren hävdade var exremistisk. Boken är en utredning av människorättsbrott i Tjetjenien, en rättslig studie som precis som det låter skulle kunna ligga till grund för en omfattande internationell rättegång om folkrättsbrott mot båda sidor konflikten. Alla de tre författarna till boken har vi i Östgruppen haft på besök i Sverige, senast orföranden i det rysk-tjejenska vänskapsförbundet, Stanislav Dmitrievsky, som var hitbjuden just för att berätta om hur de gåt ttill väga för att ta fram boken.  Bara månader efter att Dmitrievskij varit här på besök ställdes han inför rätta i egenskap av författare till boken. Rättegången var på många sätt en fars, där framsidan på boken lyftes upp som ett av de viktigaste bevisen för dess extremism (färgerna gick i rött och svart) och åklagaren till slut erkände att han inte läst boken. Dmitrievskij blev dock till slut friad från anklagelserna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s