MR-organisation får inte registrera sig som ”utländsk agent”

Postat: 23 januari 2013 av Tystade röster i Föreningsfrihet, Ryssland
Etiketter:, , , , , ,

Den lokala människorättsorganisationen ”Sjtjit i metj” i Tjuvasjien i Ryssland har som första ideella organisation lämnat in en ansökan om att få registrera sig som ”utländsk agent”. Detta enligt den nya mycket omtvistade lag som antogs i Ryssland i somras och började gälla 21 november där alla organistioner som sysslar med ”politisk verksamhet” och får pengar från utlandet måste registrera sig själva som ”agenter”.

Sjtjit i metj är liksom övriga ryska frivilligorganisationer djupt upprörd över lagen men skickade in en ansökan om att få registrera sig för att få klarhet i vad som gäller. Lagen är nämligen mycket vagt formulerad och från myndigheternas sida har man hittills inte kunnat uppge vad som gällt. Igår fick så Sjtjit i metj mycket överraskande avslag på sin ansökan att ingå i registret. Förklaringen från justitiedepartementet är att deras verksamhet inte kan anses vara politisk. Mer information finns på Agoras hemsida. Justitiedepartementets uttalande finns här.

kommentarer
  1. Läser man motiveringen så borde inte heller Golos verksamhet räknas som politisk. Men lagen kom väl till för att stoppa Golos? Preliminär slutsats: den kommer att tillämpas selektivt och infördes huvudsakligen i avskräckande syfte.

  2. […] gången åtal väcks mot någon organisation för att denna brutit mot lagen om utländska agenter. Tidigare i år försökte människorättsorganisationen ”Sjtjit i metj” få bli registrerade som […]

Lämna en kommentar