Nu börjar det…

Postat: 22 november 2012 av Tystade röster i Det civila samhället, Föreningsfrihet, Ryssland
Etiketter:, , , ,

Nu har centralbankens ordförande i Ryssland ändrat instruktionen till bankerna hur de ska motverka pengatvätt och finansiering av terrorism. Hädanefter måste bankerna inkludera också ideella organisationer på listan över misstänkta brottslingar så fort de får summor som överstiger 200 000 rubel (knappt 50 000 kr) inbetalade på sina konton från utlandet. Uppgifterna ska bankerna överlämna till Ryska finansövervakningen och alla organisationer, oavsett syfte med  verksamheten – välgörenhet, utbildning eller politisk verksamhet – ingår bland de organisationer som ska övervakas.

Bakgrunden är förstås den starkt kritiserade nya lag som gör gällande att ideella organisationer som sysslar  med ”politisk verksamhet” och får finansiering av sin verksamhet från utlandet ska registrera sig själva som utländska agenter. Lagen började gälla igår, samtidigt som kravet på bankerna att överlämna uppgifter om alla typer organisationer till finansövervakningen kom. Att uppgifter om alla sorters organisationer ska överlämnas kan synas logiskt då lagen är så vagt utformad att myndigheterna som ska tillämpa den själva inte verkar veta vilka organisationer som faller under den nya agentlagen. Om inte justitiedepartementet själva vet hur lagen ska tillämpas kan ju heller inte bankerna förväntas göra det. Å andra sidan är det uppenbart att myndigheterna på detta sätt skaffar sig kontroll över alla större penningtransaktioner från utlandet till alla organisationer i Ryssland. Vad nästa steg blir är oklart, och helst skulle vi antagligen inte vilja veta det.

Läs gärna UNT:s ledare från igår som bland annat tar upp den nya agentlagen!

kommentarer
  1. ano skriver:

    Men bör det inte vara så i Sverige med?

    Jag menar visst, yttrandefrihet i all ära men opinionsbildare betalda, utbildade och organiserade av främmande makter och/eller företag med intressen i landet är inte riktigt samma sak. Att helt förbjuda är nog fel men ur demokratisynpunkt bör det vara klart för medborgarna vem som pröjsar för musiken, alltså transparens.

    Då hade vi t ex kanske inte haft lagar beställda och ofta även framtagna av multinationella mediebolag.

    Har man då ren mjöl i påsen har man inget att frukta.

Lämna en kommentar