Idag skriver Claes Arvidsson i en ledare på SvD om den ryska regimens försök att tysta opposition och människorättsförsvarare i landet. Bland annat berör han de senaste försöken av myndigheterna att stoppa oppositionsledare i fängelse och den mycket obehagliga historien med Leonid Razvozzjajev. Själv uppger Razvozzjajev att han efter att ha flytt Ryssland kidnappades i Kiev, torterades och överlämnades till säkerhetstjänsten i Moskva.

Arvidsson tar också upp den senaste tidens nya lagar som motarbetar det civila samhället som vi skrivit om tidigare här på Tystade röster, bland annat ”agentlagen” och ”spionlagen”. Den sistnämnda är ännu inte slutgiltigt antagen, men allt tyder på att den lär bli det. Den förstnämnda träder i kraft den 21 november.

Bra att det i alla fall skrivs lite i medierna! Men var är de officiella svenska reaktionerna? Och vad tycker de svenska politikerna? Är det inte osedvanligt tyst? Just idag har dock MP:s Linnea Engströms en debattartikel med rubriken ”Så tystas de kritiska rösterna i Ryssland” (som inte kan vara annat än inspirerad av Östgruppens skrift ”Så tystas de kritiska rösterna”). Europarådets svenska delegation med Marietta de Pourbaix-Lundin (M) och Björn von Sydow (S) i spetsen har också i veckan uppvaktat utrikesminister Carl Bildt med ett brev, som bland annat berör de senaste inskränkningarna av föreningsfriheten – det ska bli intressant och se om det får några efterverkningar.

Lämna en kommentar